Kunsten at lave malerier

Jeg kan nok bedst lide at male en genre, hvor beskueren kan se, hvad hele mit billede eller elementer i mit billede skal forestille. Da jeg for nogle år siden gjorde de første forsøg på at male, var det som om, at penslen bare hang fast på lærredet. Men jeg ville bare så inderligt gerne have det til at lykkes, at jeg deltog på malerkurser, hvor jeg blev undervist af Jette Dümke og Connie Borgen, lokale kunstnere i Esbjerg, og Anette Walther Fassing, som er kunstner på Fyn. Det satte mig i gang.

Favelære hos den fynske kunstner Anette Walther Fassing

Jeg har deltaget ved malekurser hos Anette Walther Fassing, en kunstner på Fyn, der har sit atelier ved Strib ud til Lillebælt. Med et smittende godt humør fortalte hun om egne erfaringer og gav gode råd om arbejdet med akrylmaling på lærred.

Anette introducerede mig til farvelæren. Hun fortalte en sjov historie om, hvordan hun selv engang af sin underviser fik stillet opgaven med at male 52 felter i forskellige farver – udelukkende ved brug af de tre grundfarver. Hun og de andre kursister kom ret sent i seng den aften.

Jette Dümke har bestemt styr på hav og skyer

Jette Dümke er en lokalt kendt kunstner i Esbjerg og samtidig stifter af kunstskolen Arcus, et sted for udviklingshæmmede voksne. Jette fortæller med stor entusiasme om sine elever der. Jeg var heldig at modtage undervisning af hende i hendes private hjem og få glæde af hendes mangeårige virke som kunstner.

Sidst jeg mødte hende ved Blå Døre, et åbent hus kunstevent, fortalte hun begejstret: “Nu føler jeg, at jeg virkelig er udlært i at male skyer”. Jeg måtte bare smile, for Jette har gennem mange år malet nogle vildt flotte billeder af Vesterhavet, med særdeles flotte skyer.

Connie Borgen tog mig med til Toscana

Jeg var på Kultur- og kunstrejse i Toscana med kunstner Connie Borgen. Det vil jeg aldrig glemme. Jeg havde en fantastisk uge sammen med 4 andre kursister. Udover at male var der flettet oplevelser ind i programmet som opera, kunstudstillinger, vinsmagning og middage med italienske specialiteter.

De seks dage havde en fast rytme: 5 timers undervisning og malearbejde dagligt samt 1 times evaluering af værker sidst på eftermiddagen. Vi havde emner som komposition, perspektiv, motivvalg, komplementær farver mm. Der var hygge, latter og sparring med de øvrige kursister. Connie og hendes mand Poul er hjertevarme mennesker. De gav mig en oplevelse for livet.

Dette maleri hedder:
“Jag hunting jag”

Som mekaniker havde min far mange biler gennem årenes løb. Den smukkeste af dem alle var en Jaguar XJ6. Vi havde den ikke ret længe for den var dyr i reservedele, men min lillebror syntes, det var mega-fedt at blive kørt til skole i en Jaguar.

Jaguaren i mit maleri, som er det stilistiske Jaguar-logo, må springe for livet, da en motoriseret udgave krydser dens vej.

En serie af 6 malerier – Fanø-stemninger

Jeg har ladet mig inspirere af Fanø’s kultur, historie og natur til disse malerier.
Læs mere om det enkelte maleri nedenfor.

Fanø-stemninger:
“Farvernes himmelflugt”

Fanøs brede sandstrand mod Vesterhavet er et af de bedste steder i verden at flyve med drager. Hvert år afholdes verdens største dragetræf, hvor 5000 drageflyvere mødes og sender deres fantasifulde drager op i luften.

Det er et festfyrværkeri af farver og former. Man må simpelthen smide skoene og gå med bare tæer i det bløde sand, lægge nakken tilbage og sige: Wauu…

SE MIG PÅ FANØ STRAND – hold musen hen over billedet eller prik på den med din finger (tablet og mobil).

Fanø-stemninger:
“Tanker bag påsatte klude”

Kvinderne på Fanø måtte i gamle dage selv holde hus, passe børn og husdyr, og klare markarbejdet, mens deres sømænd sejlede på verdenshavene. Deres klædedragt afspejlede deres daglige gøremål.

Det kræver en kyndig hånd at binde hovedbeklædningen, eller som de selv siger ”påsætte kludene”. Hvad tænker mon de fem Fannikere om mit frie farvevalg af deres smukke egnsdragter?

SE MALERIET TÆT PÅ – hold musen hen over billedet eller prik på den med din finger (tablet og mobil).

Fanø-stemninger:
“Danseglade skørter”

Fanø har en stolt spillemandstradition. Gennem 300 år har de været danseglade på Fanø. Mindst 130 spillemandsmelodier har beboerne på øen i Vesterhavet danset til. Spillet – især på violin – og videregivet gennem generationer.

Med de årlige Fannikerdage og Sønderhodag fastholder Fanø sin kulturarv, mens mændene svinger deres kvinder rundt og rundt, til skørterne løfter sig.…

SE MALENE I SØNDERHO – hold musen hen over billedet eller prik på den med din finger (tablet og mobil).

Fanø-stemninger:
“Tro på din drøm”

Kan man male drømme? Jeg har malet den drøm, min mand havde gennem flere år: Et lille hus på Fanø. En skøn ø, hvor Vesterhavets bølger mod stranden kan høres i det fjerne. Hvor kaninerne underminerer hele grunden med underjordiske huler, men man alligevel må smile, når de sidder som små bløde uldtotter midt i lyngen og vipper med ørerne. Hvad er mon min drøm?

SE MALERIET TÆT PÅ – hold musen hen over billedet eller prik på den med din finger (tablet og mobil).

Fanø-stemninger:
“Stråtækt i første klitrække”

Fanø har udover en skøn natur med hav, strand og klitter også mange smukke huse. Oprindeligt var de alle stråtækte. Murstenene hårdt brændte og af uens kvalitet.

Engang skulle en Fanø-kvinde have lokket sømanden til at male streger mellem murstenene – enten for at gøre murværket kønnere, eller for at få fred til sine daglige gøremål, indtil han igen tog til søs.

SE MALENE I SØNDERHO – hold musen hen over billedet eller prik på den med din finger (tablet og mobil).

Fanø-stemninger:
“Løftede bryn i håbets farver”

Kopper har ører, men har vinduer øjenbryn? Det har de på husene i Sønderho på Fanø. Her er det en gammel skik at male murstikket henover døre og vinduer på de gamle bindingsværkshuse, også kaldet ”øjenbryn”. De hvide striber skulle symbolisere livet & lykken, de sorte striber sorgen & døden, mens de grønne fortæller om håbet. Måske husmoderens håb om at gense sin sømand.

SE MALERIET TÆT PÅ – hold musen hen over billedet eller prik på den med din finger (tablet og mobil).

Skriv til mig

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til mig. Jeg skal nok svare hurtigst muligt.

7 + 4 =